CO2-reductie door plasticproductie

CO2-reductie door plasticproductie

26-03-2013 12:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de universiteiten Brown en Yale hebben een methode ontwikkeld waarmee ze CO2 kunnen omzetten in acrylaat, een grondstof voor plastics.

Hiermee slaan de wetenschappers twee vliegen in één klap: de nieuwe methode is goedkoper én duurzamer dan de traditionele methodes. Traditioneel wordt acrylaat gewonnen uit propeen, dat weer wordt gewonnen uit ruwe olie. In de nieuwe methode winnen de onderzoekers acrylaat uit CO2 en etheengas.

Ruwe olie is een relatief dure en niet-hernieuwbare grondstof. Etheen is goedkoper dan propeen en kan worden gewonnen uit biomassa. CO2 is zo goed als gratis aangezien de aarde op het moment een overschot heeft aan CO2 in de lucht.

Acrylaat is een belangrijke chemische component. Ieder jaar worden er miljarden tonnen acrylaat gebruikt in uiteenlopende producten, van luiers tot polyester-kleding.

 

Ringvormig molecuul

 

Sinds de jaren 80 zijn wetenschappers op zoek geweest naar methodes om acrylaat te maken uit CO2. De moeilijkheid zat hem er in dat CO2 en etheen wel samen een molecuul willen vormen, maar dat molecuul bevat nog een ring met 5 atomen (1 zuurstof, 1 nikkel en 3 koolstof). Om een acrylaat-molecuul te vormen moet die ring worden opengebroken tot een keten, en dat bleek erg lastig te zijn.

Nu hebben de wetenschappers een methode gevonden om die ring open te breken. Ze combineerden de ringvormige moleculen met zogenaamde Lewiszuren, die de ring kunnen openen door elektronen uit de ring te verwijderen.

Bron: Environmentalleader

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen