Hoe een 'drijvende afvalbak' zeewater reinigt

18-12-2015 10:47 | Door: Aveline Bies

Twee Australiërs bedachten de ‘Seabin’ en zijn een crowdfundingscampagne gestart. Het systeem helpt de zee schoner te maken en is volgens de makers effectiever en goedkoper dan afvalboten.

Dit schrijft Inventorspot. De Seabin is een soort van afvalbak in het water en zuigt drijvend afval naar zich toe. De afvalbak slokt plastic flessen, olie, schoonmaakmiddelen, papier en andere stoffen met gemak op zonder schade aan te richten aan het zeeleven. 

De Seabin, gemaakt van 70 tot 100 procent gerecyclet plastic, zit vast aan een drijvende stijger en is verbonden met een waterpomp op de kade. Door de pomp komt het water in beweging en wordt het naar binnen gezogen samen met het afval. Het afval wordt opgevangen door een filter en het water loopt aan de onderkant weer terug in de zee.

Overbodig

Volgens de Australiërs is de Seabin goedkoper en effectiever dan de afvalboten die nu in een aantal havens actief zijn. Er is $ 230.000 nodig om het concept verder te ontwikkelen. Op moment van schrijven is er $ 40.000 opgehaald. Het kost ongeveer $ 3.825 om een Seabin aan te schaffen.

De bedenkers willen de 'zeestofzuiger' van met de Seabin verzameld plastic maken. Het uiteindelijke doel van de Seabin is dat het product uiteindelijk overbodig zal zijn.

De bedenkers willen met het idee graag het probleem van oceaanvervuiling tegen gaan, mensen op de hoogte stellen van het probleem en voorkomen dat de oceanen meer vervuild raken. Een ander idee dat erop gericht is om de zeeën plasticvrij te maken, is The Ocean Cleanup. Dit is een project op grotere schaal.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Inventorspot

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten