Zeewier milieuvriendelijker als grondstof voor bioplastics

08-01-2016 14:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit onderzoek van het wetenschapsinstituut LEI Wageningen UR blijkt dat plastic gemaakt van zeewier milieuvriendelijker is dan plastic van suikerriet of maïs.

Wetenschappers van LEI Wageningen UR onderzochten door middel van een levenscyclusanalyse de impact van de productieketen van bioplastic op het milieu. Hierdoor zijn de onderzoekers erachter gekomen dat delen in de productieketen nog duurzamer kunnen.

Zo is zeewier volgens hen een duurzamere grondstof voor bioplastic dan maïs of suikerriet, omdat zeewier zijn voedingsstoffen rechtstreeks uit het water haalt. Bovendien zijn er bij de teelt - in tegenstelling tot maïs en suikerriet, waarvan bioplastic doorgaan wordt gemaakt - geen meststoffen nodig.

Tijdens de levenscyclusanalyse zijn de onderzoekers erachter gekomen dat ook de teelt van zeewier nog duurzamer kan, door de teelt op een duurzamere locatie te laten plaatsvinden. Ook kan de afvalverwerking van het product verbeteren. Door de stoffen die overblijven zo hoogwaardig te verwerken kan bioplastic van zeewier nog groener worden.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wageningen UR | Foto: H Matthew Howarth Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen