Nederland pleit voor verbod import conflictgrondstoffen

Nederland pleit voor verbod import conflictgrondstoffen

25-04-2013 10:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Ploumen gaat zich in Europa inzetten voor een verbod op de import van illegaal gewonnen 'conflictgrondstoffen'. Voor illegaal gekapt hout geldt al zo'n verbod.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei dit tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze reageerde hiermee positief op het verzoek van PvdA-Kamerlid Marit Maij, die het onderwerp aan de kaak stelde. De minister beloofde in de Europese Unie een voortrekkersrol te willen spelen op dit gebied. Ze waarschuwde wel dat het een kwestie van de lange adem zal worden.

"Door het verbieden van de import nemen we de markt voor illegale conflictgrondstoffen weg en stimuleren we eerlijke grondstoffenwinning die bijdraagt aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling'', aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. Ze stelde voor dat bedrijven in de EU transparant moeten gaan maken waar hun grondstoffen vandaan komen.

Het gaat dan om grondstoffen die illegaal worden gewonnen in conflictgebieden zoals de Democratische Republiek Congo. De rebellen gebruiken de inkomsten van de verkoop van deze grondstoffen om hun strijd te financieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om coltan dat wordt gebruikt voor mobieltjes.

Bron: ANP

Foto: Liane Greeff

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen