Duitsland: 'Recycling weg naar grondstoffen-onafhankelijkheid'

Duitsland: 'Recycling weg naar grondstoffen-onafhankelijkheid'

26-04-2013 13:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland roept bedrijven op elektronica te recyclen, om zo minder afhankelijk te zijn van andere landen voor grondstoffen. Kostbare metalen worden veelal uit China geïmporteerd.

Dit zei Peter Altmaier, de Duitse minister van Milieu, op een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Volgens Altmaier kan de import van zeldzame metalen drastisch worden gereduceerd wanneer bedrijven actiever gaan recyclen. De grootste economie van Europa is zeer afhankelijk van China, omdat in onder andere elektronica – zoals mobiele telefoons en hard disks van computers – zeldzame metalen worden verwerkt.

“We willen de economische spelers hier bewust van maken”, aldus Altmaier. Door het creëren van een internationaal raamwerk moeten bedrijven gestimuleerd worden om te recyclen, meent de Duitse minister. Zijn uitspraken sluiten aan bij de doelstelling van Duitsland, om in 2020 het gebruik van grondstoffen vergeleken met 1994 te halveren.

Bedrijven die al bezig zijn met het recyclen van elektronica, letten nu nog vooral op het hergebruik van goud en negeren andere kostbare metalen. “We gooien 99 procent van de zeldzame metalen die we gebruiken weg”, geeft Ernst Ulricht von Weizsaecker aan. Het lid van het VN-onderdeel International Resource Panel publiceerde bij de bijeenkomst rapporten over de mogelijkheden van metaalrecycling en de milieu-impact van metaalwinning. Uit beide onderzoeken blijkt dat de recycling van metaal een cruciaal rol speelt bij een overgang op duurzame energie.

Bron: Reuters

Foto: Proggie via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen