San Francisco leidt race om eerste afvalvrije stad

San Francisco leidt race om eerste afvalvrije stad

02-05-2013 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De steden San Francisco, Stockholm en Adelaide willen alle drie de eerste afvalvrije stad ter wereld worden. Volgens de Zero Waste Index gaat San Francisco aan de leiding.

Het is een bewonderenswaardig doel: de eerste afvalvrije stad ter wereld worden. Zowel San Francisco, Stockholm als Adelaide hebben zichzelf dat ten doel gesteld. Voorlopig lijkt de Zweedse hoofdstad aan de leiding te gaan. Afvalproductie is op dit moment nog het hoogst in Adelaide met 681 kilogram per inwoner per jaar, daarna volgen San Francisco met 609 kilogram en Stockholm met 480 kilogram.

Maar is dat wel de juiste meetmethode, vroegen onderzoekers van de University of South Australia zich af. Want het gaat toch ook om wat je met het afval doet? Daarom ontwierpen zij de Zero Waste Index als een handig instrument voor beleidsmakers. De onderzoekers vinden dat het niet goed genoeg is om alleen de hoeveelheid gedumpt afval te verminderen. Er moet vervolgens ook iets nuttigs worden gedaan met het afval. In de Zero Waste Index is het bijvoorbeeld beter om afval te recyclen dan om het te verbranden.

De onderzoekers testten hun index op San Francisco, Stockholm en Adelaide. Dan ontstaat er opeens een ander beeld. Want op het gebied van hergebruik van afval gaat juist San Francisco ruim aan de leiding. De stad hergebruikt 51 procent van het afval, wat daarmee in potentie de vraag voor nieuwe grondstoffen kan vervangen. In Stockholm en Adelaide was dit respectievelijk 17 en 23 procent. Alles bij elkaar gaat de Amerikaanse stad daarmee voorlopig aan de leiding.

Bron: Greenbiz

Foto: Basil D Soufi via Wikimedia Commons

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen