Mobiele machine verandert oud asfalt direct in nieuw

Mobiele machine verandert oud asfalt direct in nieuw

03-05-2013 11:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een wagen die het oude asfalt oppakt en vervolgens een compleet nieuwe laag neerlegt: zo gemakkelijk kan het in de toekomst gaan.

Het nieuwe project van Rijkswaterstaat moet met deze ontwikkeling voor energiebesparing en minder transport bij het aanleggen van asfalt zorgen. Een lange machine moet het oude asfalt oppakken en mobiel verwarmen, vervolgens met toeslagstoffen mengen en het tot slot in perfecte staat op de weg leggen.

Het idee is al eerder aangedragen door bouwbedrijf Dura Vermeer. Door het Corporate Innovatieprogramma van Rijkswaterstaat kunnen zij nu samen met een aantal concurrenten aan de slag om de machine tot werkelijkheid te brengen.

Corporate Innovatieprogramma

Met behulp van het Corporate Innovatieprogramma voert Rijkswaterstaat verschillende projecten uit in samenwerking met bedrijven en kennisinstituten. Naast het asfaltproject wordt er ook aan andere projecten gewerkt, bijvoorbeeld het TRAIN (Tijdelijk Rijdende Afzetting In de Nacht) project. Met deze innovatie is er geen kilometerslange afzetting meer nodig, maar worden reparaties per plek uitgevoerd.

Inmiddels worden er al verschillende projecten uitgevoerd in de praktijk. Er zijn al innovaties ontwikkelt op het gebied van ruimte en duurzaamheid, doorstroming en waterveiligheid. Volgens Jan Hendrik Dronkers, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat is de behoefte aan het invoeren van innovaties groot.

“Als overheid, marktpartijen en kennisorganisaties moeten wij ons samen uit de crisis innoveren. Durf is daarbij de motor. Alleen in open dialoog kunnen we vordering maken”, vertelt hij aan het verkeersplatform Verkeerskunde.

Foto: Maurits90

Bron: Verkeerskunde

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen