Eindhovense start-up: "We hebben de eeuwige petfles ontdekt"

fles

24-02-2016 18:51 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Ioniqa Technologies heeft een innovatief recycling proces voor plastics ontwikkeld. Al in 2017 gaat Ioniqa hiermee commercieel aan de slag.

Ioniqa gebruikt in zijn recyclingproces nanodeeltjes die vervuiling, zoals kleurstoffen, uit vloeibaar gemaakte polyester-plastics filteren.

“Oliekraan dicht voor PET-productie”

Volgens CEO Tonnis Hooghoudt is zijn proces ‘dubbel circulair’, omdat ook deze magnetische nano-deeltjes eenvoudig opnieuw te gebruiken zijn.

“We zijn in staat om al het gebruikte plastic, dat nu de aarde vervuilt, om te zetten in zuivere grondstoffen”, zegt Hooghoudt in de uitzending van DuurzaamBV Radio.

“Het is nog niet eerder vertoond om dat betaalbaar te doen, met dezelfde kwaliteit als vers plastic. De oliekraan kan uit voor de productie van PET-flessen.”

Van afval naar hoogwaardig plastic

“We richten ons met name op laagwaardig gekleurd plastic”, zegt Hooghoudt. “Met onze magnetische nanodeeltjes kunnen we daar de kleur aan onttrekken. Dat is waar de markt naar op zoek is.”

Dankzij het vernieuwende recyclingproces is omslachtige kleursortering van polyesterkleding en PET-producten niet meer nodig. Ioniqa smelt alles in een keer om en haalt daarna alle verontreinigingen uit de vloeibare fractie. Hierna blijft zuiver polyester over, direct geschikt voor nieuwe frisdrankflessen en synthetisch textiel.

“We hebben de eeuwige petfles ontdekt”, zegt Hooghoudt. “We gaan de afvalketen uit, en echt terug naar grondstoffen.”

Opschalen

In een kleine proeffabriek heeft Ioniqa de werking van zijn technologie aangetoond. Hooghoudt: “De chemie werkt, nu gaat het om de schaalgrootte.”

In een nieuwe demonstratiefabriek in Rotterdam gaat de start-up binnenkort met 1.000 liter tegelijk de technologie optimaliseren voor de volgende stap. In 2017 volgt dan een commerciële recyclingfabriek, met een jaarcapaciteit van 10.000 ton.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: stvcr, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen