Garnalen-grapefruitverpakking verlengt houdbaarheid voedsel

25-02-2016 10:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van National University of Singapore (NUS) hebben een biobased materiaal ontwikkeld dat de houdbaarheid van voedsel kan verlengen.

In de ontwikkeling van het verpakkingsmateriaal is er gebruik gemaakt van het extract van grapefruitzaden en bio-afbreekbare polymeer chitosan. Chitosan is een afvalproduct van de garnalenindustrie. De antibacteriële stoffen in chitosan en grapefruit leiden tot een langzamere ontwikkeling van bacteriën. Dat verlengt de houdbaarheidsdatum van bederfelijke producten. 

Promovendus Tan Yi Min, een van de onderzoekers, ziet ecologische voordelen in de verpakking. "De houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengen leidt tot een vermindering van voedselverspilling."

Om de ontwikkelde technologie te verbeteren willen de onderzoekers meer studies uitvoeren. Ook onderzoeken ze mogelijkheden om het biobased materiaal op de markt te brengen. 

Beschermlaag groenten

Eerder kwamen Cubaanse onderzoekers met een eetbare beschermlaag gemaakt van chitosan. Door de film aan te brengen op groenten en fruit wordt het eten na de oogst beschermd tegen ziektes en bederf. Spaanse onderzoekers maakten het in 2015 mogelijk met een spray om voedsel te voorzien van een beschermlaag. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: National University of Singapore | Foto: yisris Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen