Overheden te geheimzinnig over grondstoffen

Overheden te geheimzinnig over grondstoffen

15-05-2013 11:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier op de vijf landen met de meeste grondstofreserves geven te weinig openheid over hoe die grondstoffen gewonnen worden. De bevolking is de dupe.

De non-profit organisatie Revenue Watch Institute publiceerde vandaag een onderzoek, de Resource Governance Index, naar de manier waarop de overheden hun grondstoffenvoorraden managen. Volgens de organisatie zouden de levens van meer dan een miljard burgers enorm kunnen verbeteren als hun overheden opener en verantwoordelijker om zouden gaan met de voorraden olie, gas en mineralen.

De organisatie onderzocht 58 landen die samen goed zijn voor 85 procent van de wereldwijde olieproductie, 90 procent van de diamanten en 80 procent van het koper. Het rapport beoordeelt het grondstoffenmanagement van overheden op basis van indicatoren zoals de aanwezigheid van wetgeving die eerlijke competitie bevordert, de mate waarin de overheid informatie geeft over contracten, en de aanwezigheid van mechanismen die conflicterende belangen moeten tegengaan.

Economisch afhankelijk

47 van de 58 landen voldoen niet aan de eisen van het Revenue Watch Institute. Uit het rapport blijkt dat de slechtst presterende landen, voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord Afrika, ook het meest economisch afhankelijk zijn van hun grondstoffen. Noorwegen presteert het best, en is daarmee één van de elf landen die wel goedkeuring krijgen van het instituut. Opvallend is dat ook een flink aantal Zuid-Amerikaanse landen behoren tot de elf goed presterende landen.

Het rapport stelt dat in veel landen een beter management van grondstoffen zou leiden tot een betere economische situatie. In Equatoriaal-Guinea is het gemiddelde inkomen bijvoorbeeld hoger dan dat in Groot-Brittannië, maar wel leeft drie kwart van de bevolking onder de armoedegrens.

Het instituut raadt overheden aan om contracten over grondstoffenwinning openbaar te maken, te zorgen voor overheidsinstanties die regelmatig rapporteren over de winning van grondstoffen, corruptie aan te pakken en te zorgen voor persvrijheid.

Het Revenue Watch Institute is van plan vanaf nu jaarlijks een Resource Governance Index te publiceren.

Bron: Reuters Foto: peretzp via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen