Dong onderzoekt fabriek voor afvalvertering in Noord-Brabant

13-03-2016 07:02 | Door: Erik Verheggen

Het Deense Dong Energy zoekt in Nederland voet aan de grond voor zijn afvalverteringsfabriek. De enzymtechnologie van het bedrijf zou afval uit de regio Eindhoven moeten verwerken tot biogas.

Samen met de Eindhovense afvalinzamelaar Cure Afvalbeheer zou Dong zoeken naar mogelijkheden om in Brabant met de enzymenrecycling aan de slag te gaan, meldt de website Energeia. Er is echter nog geen formeel besluit genomen.

Met een combinatie van enzymen, mechanische sortering en vergisting zet Dong huishoudelijk afval om in biogas en stroom. In het proces, dat de naam Renescience heeft meegekregen, wordt afval eerst verwarmd. De enzymen worden daardoor actief en breken biofracties af tot een vloeistof. Niet-afbreekbare stromen kunnen daarna gemakkelijk gescheiden worden voor recycling of verbranding. Het verteerde afval is geschikt voor de productie van biogas.

Recycling

Het recyclingpercentage van de totale afvalstroom in de regio Eindhoven zou door de komst van een Renescience-installatie fors kunnen stijgen, meldt Cure Afvalbeheer aan Energeia. In plaats van de huidige 46 procent zou 69 procent van het Eindhovense afval een nuttige toepassing krijgen.

Sinds begin 2014 heeft de Deense hoofdstad Kopenhagen de beschikking over een demonstratiefabriek met de technologie van Dong Energy. De Britse plaats Northwich, bij Manchester, verrijst op dit moment de eerste fabriek op industriële schaal. Vanaf 2017 zal Dong in Groot-Brittannië jaarlijks 120.000 afval verwerken.

In Nederland werkt Dong samen met Nowit om de technologie te vermarkten. Sinds 2014 staat afvalscheiding met enzymen op de Milieulijst, waarmee Renescience ook in Nederland op steun kan rekenen via de Mia en Vamil regelingen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Energeia, Dong Energy

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen