Off-grid slimme afvalbakken voor centrum Haarlem

haarlem

14-03-2016 13:36 | Door: Erik Verheggen

Haarlem krijgt duurzame perscontainers die zelf een seintje geven wanneer ze vol zijn. De pers, sensoren en ICT-apparatuur aan boord krijgen stroom van de ingebouwde zonnepanelen.

De nieuwe bakken zijn geplaatst door afvalinzamelaar Spaarnelanden. De zogenoemde Bigbelly heeft een vijf maal grotere inhoud dan een gewone prullenbak en een perssysteem op zonne-energie. Spaarnelanden hoeft de bakken daardoor minder vaak te legen.

De bestaande afvalbakken in het centrum van Haarlem zitten volgens de inzamelaar regelmatig overvol, vooral in het weekend of tijdens evenementen. Dankzij sensoren in de nieuwe container ziet Spaarnelanden via speciale software hoe vol de verschillende afvalbakken zijn. Zo hoeven de bakken alleen te worden geleegd wanneer dat nodig is. Dat bespaart tijd en brandstof.

Spaarnelanden plaatst dertien nieuwe bakken langs de drukste route richting het centrum, vanaf het Centraal Station via de Kruisweg, Barteljorisstraat en de Grote Houstraat tot aan het Houtplein. Als de nieuwe afvalbakken succesvol zijn, bestaat de kans dat er meer Bigbelly's in het straatbeeld van Haarlem verschijnen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Spaarnelanden | Foto: David Baron, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen