Damen Shipyards bouwt milieuponton voor de Wadden

Damen

16-03-2016 18:01 | Door: Dimitri Reijerman

Damen Shipyards Den Helder heeft van het Waddenfonds een subsidie van bijna twee ton voor de bouw van een milieuponton ontvangen. Met dit ponton kunnen schepen afvalvloeistoffen op duurzame wijze afvoeren.

Schepen kunnen binnen de Pilot Maritiem en Milieu Ponton (PMMP) via een geheel geautomatiseerd innameproces afvalvloeistoffen zoals vuilwater, ballastwater, olie en verfresten laten wegpompen. De afvalstoffen worden gefilterd, gesepareerd, afgevoerd of hergebruikt.

Daarnaast moet het PMMP-ponton voorzieningen krijgen om op veilige en duurzame wijze chemisch afval op te slaan. Dat kunnen bijvoorbeeld restanten verf of oude accu's zijn.

Het PMMP-ponton is geschikt voor een breed aantal type schepen, waaronder de plezier- en commerciële vaart, visserij en oudere schepen uit de 'bruine vloot'. Damen Schipyards zal het ponton in de haven van Oudeschild op Texel bouwen en testen. Als de pilot slaagt zal Damen het PMMP-ponton ook in andere scheepswerven in het Waddengebied gebruiken.

Voor de bouw heeft Damen van het Waddenfonds € 188.561 subsidie gekregen. Het project kost in totaal € 538.745. Damen werkt samen met het kennisinstituut Maritime Campus The Netherlands / Noordelijke Hogeschool Leeuwarden op het gebied van marktonderzoek, marktimplementatie en verwerkingstechnieken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Waddenfonds | Foto: Damen

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen