Doorbraak in 3D-printen met duurzaam plantenplastic

17-03-2016 12:01 | Door: Erik Verheggen

3D-printen met plantaardige plastics is een van de doorbraken van een onderzoeksproject waarin 21 mkb-bedrijven samenwerkten met docenten en tweehonderd studenten van de Avans Hogeschool.

Het onderzoeksteam van het Centre of Expertise Biobased Economy van de Avans Hogeschool presenteert deze week de belangrijkste resultaten. Naast het 3D-printen met plantenplastic, weet het team nu hoe die plantenplastics met biobased kleurstoffen te kleuren zijn. Het kleuren van plantenplastics was tot nu alleen mogelijk met zeer verontreinigende kleurstoffen.

In 2013 slaagde het team er al in een goed werkend 3D-filament te ontwikkelen op basis van het plantenplastic Solanyl, dat bestaat uit zetmeel en polymelkzuur, van het Oosterhoutse bedrijf Rodenburg. Sindsdien bleek dat ook filament op basis van andere materialen als cellulose en plastics geschikt is.

3d-printer

Om plantenplastic breed toepasbaar en aantrekkelijk te maken hebben de betrokken partijen naar eigen zeggen grote stappen gezet voor de kleuring van plantenplastic met biobased kleurstoffen. Met het bedrijf Onora ontdekte het team dat de keukenspecerij kurkuma zeer geschikt is voor gele kleuring. Daarnaast leveren wortels bruikbare rode kleurstof en zorgt de plant indigofera voor blauwe kleurstof.Met de combinatie van deze kleurstoffen is het mogelijk om bioplastics te printen in vrijwel alle kleuren.

De technieken bieden bedrijven nieuwe mogelijkheden. Onderzoeker en docent Jack van Schijndel: “Samen met het bedrijf Top Tree Products zijn we op zoek gegaan naar de ideale klem om bomen tijdens de groei goed te leiden. Een dergelijk klemmetje mag niet te hard of te zacht zijn en moet na een bepaalde tijd ook weer uit elkaar vallen.”

Volgens Avans blijkt uit de proeven dat producten die met plantenplastic zijn geprint, goed recyclebaar zijn tot nieuw filament. Sommige biobased plastics zijn tot vijf keer herbruikbaar als filament.

De onderzoekers delen op 17 maart de resultaten van het onderzoek tijdens het eindsymposium ‘Raak Pro Functionele stabiliteit van biopolymeren’ in Breda.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Avans Hogeschool | Foto: Tim Sackton, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten