Duurzaamste bedrijf van Drenthe sluit lokaal de koffieketen

koffiebekertje

20-04-2016 09:20 | Door: Erik Verheggen

Limm Recycling levert koffiebekers aan bedrijven en zamelt deze ook weer in. Het bedrijf maakt er duurzame kledinghangers en plantentrays van.

Limm Recycling mocht vorige week de prijs voor Duurzaamste Bedrijf van Drenthe in ontvangst nemen voor zijn slimme logistieke concept, dat uitgaat van kringlopen op lokale schaal.

Veel bedrijven gebruiken plastic koffiebekers. Door afgedankte bekers apart in te zamelen, kan de reststroom sneller worden verwerkt tot een nieuw product. Voor een duurzame verwerking werkt Limm samen met bedrijven in de regio. Het bedrijf laat ingezamelde bekers wassen en versnipperen.

Andere bedrijven kunnen die snippers als grondstof voor kledinghangers en plantentrays gebruiken. Limm voert lokale ketensluiting ook door in andere onderdelen van het recyclingsysteem, bijvoorbeeld het karton. Dit wordt in Noord-Nederland gerecycled tot eierdozen.

“Het duurzaamste koffiebekertje is nog steeds het plastic bekertje, mits het wordt gerecycled in Nederland”, zegt Ina Leunge, die het bedrijf met haar man Lenze. “Papieren bekertjes zijn nog steeds niet recyclebaar door de coating die erin zit. Ook biobased alternatieven zijn nog moeilijk in de bestaande ketens in te passen.”

"Het duurzaamste koffiebekertje is nog steeds het plastic bekertje"

Limm Recycling werkt intussen aan de volgende stap: duurzame koffiebekertjes van het bioplastic PHA, gemaakt uit rioolwater. “We gaan daarvoor partnerschappen aan met lokale organisaties”, zegt Leunge. Samen met ondermeer de provincie Friesland, het Waterschap en de RUG ontwikkelt Limm een volledig biobased PHA-bekertje dat over een paar jaar op de markt moet komen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto's midden en onder: Limm Recycling, Headerfoto: Kelly Teague, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen