Avantium haalt € 20 mln binnen voor nieuwe bioplastic-fabriek

20-04-2016 12:15 | Door: Eelco Brandes

Avantium heeft € 20 mln opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Met de bijdrage wil het Nederlandse biochemiebedrijf met chemieconcern BASF een nieuwe fabriek bouwen in de Antwerpse haven voor de productie van bioplastic.

De financieringsronde van Avantium wordt geleid door investeringsmaatschappij Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) dat € 10 mln financierde. De overige helft is afkomstig van aandeelhouders (€ 5 mln) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

BASF en Avantium kondigden vorige maand aan dat ze de intentie hebben om een joint venture op te richten voor de productie en commercialisering van furaandicarbonzuur (FDCA). FDCA is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor polyethyleenfuranoaat (PEF).

PEF-fles

PEF is vergelijkbaar met PET, waar PET-flessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt, maar dan op basis van plantaardige materialen. Bij de productie van bioplastic zou er dus geen olie meer aan te pas komen.

Coca-Cola en Danone

Avantium en BASF hebben hooggespannen verwachtingen over de toekomst van hun bioplastic. Dat heeft alles te maken met de interesse van niet-alcoholische drankenconcerns, zoals Coca-Cola en Danone. Zo maakt Coca-Cola zich al enkele jaren sterk om tegen 2020 alleen nog 100 procent plantengebaseerde plasticflessen te gebruiken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Avantium | Foto: Flickr Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen