‘Dit jaar verwerken we 3.000 ton koffiedik tot bio-pellets’

Koffie

20-04-2016 18:11 | Door: Chris Thijssen

Koffie Recycling Nederland (KRN) wil dit jaar 3.000 ton koffiedik verwerken tot bio-pellets. Het jaar erna streeft het bedrijf zelfs naar de verwerking van 6.000 ton.

Dat zegt directeur Marcel Roeleveld in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Vanaf juni verwerkt KRN de eerste lading koffiedik tot bio-pellets. Dat gebeurt in een voormalige zetmeelfabriek in Veenoord, waar eerst het vocht uit het koffiedik wordt gehaald. Vervolgens wordt het koffiedik samengeperst met houtvezels.

Roeleveld hoopt uiteindelijk zelfs een dubbele hoeveelheid van de 6.000 ton koffiedik te kunnen verwerken. Dat is volgens hem mogelijk wanneer KRN zijn logistieke machine nog verder kan optimaliseren.  

Het bedrijf voert de verwerking van het koffiedik uit in samenwerking met Suez. Volgens Roeleveld biedt die samenwerking precies wat KRN nodig had: “Suez heeft een groot klantenbestand van 80.000 cliënten en een goed lopende logistieke machine. Het koffiedik zit verspreid in de markt en dat wil je op een zo duurzaam mogelijk manier uit de markt halen. Met Suez heb ik daar een uitermate geschikte partner in.”

‘Beter model’

KRN richt zich voornamelijk op de zakelijke markt. Volgens Roeleveld was er in die markt behoefte aan een betere verwaarding van koffiedik. “Het ging allemaal mee in de groene bakken bij horecagelegenheden. Dat maakte de bak heel zwaar, daardoor liepen de kosten op voor dit soort bedrijven. Wij halen het koffiedik separaat op met een betere toepassing. Daarmee hebben we een beter model voor de cliënten.”

Het recyclingbedrijf richt zich de komende tijd met name op de verwerking van koffiedik tot bio-pellets. In een later stadium ziet Roeleveld ook kansen voor andere toepassingen, zoals gebruik van koffiedik als voedingsbodem voor oesterzwammen of de productie van bioplastic.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: Michael Stern, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen