Recycling-innovatie: wc-papier van drankenkartons

25-04-2016 07:03 | Door: Eelco Brandes

Duurzaam toiletpapier en papieren handdoekjes geproduceerd met van drankenkartons als grondstof. Van Houtum is de eerste Nederlandse papierproducent die dit doet.

Deze productielijn, ook wel omnipulper (alleseter) genoemd, kon Van Houtum ontwikkelen door de samenwerking met Suez en de stichting Hedra (Hergebruik Drankenkartons). Afvalbedrijf Suez draagt zorg voor de levering van gebruikte drankenkartons.

Van Houtum verwerkt deze vervolgens tot wc-papier en papieren handdoekjes. Stichting Hedra is de organisatie die gemeenten en consumenten informeert en stimuleert om drankenkartons apart in te zamelen.

Kartonnen drinkbekers

De papiervezel van de drankenkartons is volgens Van Houtum een hoogwaardige grondstof en zeer geschikt voor de productie van hygiënepapier. In het eerste jaar wil het bedrijf 12.000 ton verwerken, maar de capaciteit is ingericht op 24.000 ton.

Ook blijft Van Houtum zoeken naar nieuwe lokale reststromen voor de productie van hygiënepapier. Tevens gaat het bedrijf onderzoeken of het ook kartonnen drinkbekers kan recyclen.

Opening

Maandag 25 april opent Tweede Kamerlid Remco Dijkstra deze nieuwe productielijn officieel. Bas Gehlen, algemeen directeur van Van Houtum: “Dit is een belangrijke strategische investering waarmee we anticiperen op de toekomst waarin oud papier als grondstof voor onze productie steeds schaarser wordt."

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Suez | Foto: Flickr  Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen