Gaat dit innovatieve zeewier plastic voorgoed vervangen?

03-05-2016 16:35 | Door: Eelco Brandes

Er is een nieuwe milieuvriendelijke manier om producten te verpakken. Het product wordt Agar Plasticity genoemd en wordt gemaakt van agar. Betekent dit het einde van plastic?

Agar Plasticity is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Anam. Agar, ook wel bekend als zeewier, is een geleiachtig materiaal dat gemakkelijk kan worden gevonden in rode zeealgen. 

Het productieproces van agar-plastic start met agar-poeder dat wordt opgelost in kokend water en vervolgens in een vorm wordt gegoten. Zodra de agar verandert in een soort gelei, wordt de vorm bevroren voor ongeveer twee dagen.

Dit bevriezingsproces vormt de agar in een structuur dat kan dienen als dempingsmateriaal voor een verpakt product. Na twee dagen is de bevroren agar-oplossing ontdooid en volledig door lucht gedroogd.

Prototypefase

Volgens Anam bevindt Agar Plasticity zich nog in de prototypefase. Op dit moment realiseert het bedrijf een doosvormige verpakking voor delicate voorwerpen. Het bedrijf sluit niet uit dat de techniek in de toekomst de mogelijkheid biedt om plastic te vervangen.

Het project van het ontwerpteam won onlangs de Lexus Design Award 2016.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Designboom.com | Foto: Designboom

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen