Hoe Carglass 2.000 ton glas circulair maakt

06-05-2016 12:01 | Door: Eelco Brandes

De afgedankte autoruiten van Carglass krijgen een tweede leven. Maltha Glasrecycling start voor het glasbedrijf met de inzameling en verwerking van afgedankte autoruiten tot nieuwe glasproducten.

De dochterorganisatie van Van Gansewinkel gaat op jaarbasis ruim 2.000 ton glasafval verwerken, waarvan bijna 95 procent een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe glasproducten. Daarbij maakt Maltha gebruik van innovatieve recyclingoplossingen, die zelfs hergebruik van polyvinylbutyral (PVB)-folie mogelijk maken.

Minder CO2-uitstoot

Voorheen ging het glas van Carglass naar het depot in Hasselt en vanuit daar naar de verwerker.

“Met de nieuwe samenwerking beperken we de CO2-uitstoot door gebruik te maken van rechtstreekse glasleveringen van de vestiging naar de verwerker. Wij hebben veel energie gestoken in deze routeoptimalisatie en daarbij ook de logistieke kosten weten te minimaliseren", aldus Jeroen Vincent, directeur van Maltha Glasrecycling.

Innovatieve recylclingoplossing

"Daarnaast integreren we ook innovatieve recyclingoplossingen in onze dienstverlening. Een goed voorbeeld hiervan is het – middels een speciale behandeling – herbruikbaar maken van de laag PVB-folie die tussen de twee glaslagen van een autoruit zit.”

“Deze laag kan bijvoorbeeld de herwonnen grondstof zijn voor de achterzijde van nieuwe tapijttegels. Ook deze recyclageoplossing past binnen de visie van Carglass op duurzaam ondernemen en zo leveren we gezamenlijk een concrete bijdrage aan de circulaire economie."

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Van Gansewinkel | Foto: Van Gansewinkel

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen