Podcast: ‘Duurzaam WC-papier niet duurder dan reguliere variant’

18-05-2016 07:04 | Door: Eelco Brandes

Het toiletpapier en de papieren handdoekjes die door papierfabrikant Van Houtum duurzaam geproduceerd zijn met drankpakken als grondstof zijn niet duurder dan ‘normale’ varianten.

Dat zei Bas Gehlen, algemeen directeur Van Houtum in DuurzaamBV Radio. Van Houtum is de eerste Nederlandse papierproducent die dit doet, in samenwerking met de stichting Hedra (Hergebruik Drankenkartons) en afvalbedrijf Suez.

Volgens Gehlen gaat de consument qua comfort niets merken van de innovatie “Ons uitgangspunt is de combinatie van zowel innovatie als duurzaamheid. We vervangen gewoon een deel van de grondstof, oud papier, door een andere te weten: drankenpakken.”

“Dus onze duurzame oplossingen gaan niet ten koste van gebruiksgemak en beleving, maar bezorgen je wel een ecologische glimlach.”

Omnipulper

Het recyclen werkt als volgt. De verzamelde drankenpakken worden in een omnipulper gemengd in een grote kuip met water waarin een schroef draait. Door de wrijving tussen de pakken worden de papiervezels eruit gewassen, en gemengd bij de overige oud papier vezels.

Vervolgens wordt de kunststof die achterblijft schoongewassen zodat die klaar is voor herbewerking door derden. “De verwachting is dat Van Houtum dit jaar 12.000 ton drankenkartons kan verwerken, we kunnen die inzet verdubbelen”, aldus Gehlen.

Vanaf het eerste kwartaal is de lijn operationeel en mengt Van Houtum de drankenkartons in diverse eindproducten. Veel duurzame producten in retail zijn vaak voorzien van een keurmerk en daardoor duurder. Dat is in dit geval niet aan de orde.

“Dit is voor de gebruiker niet merkbaar en niet zichtbaar, ook niet in de prijs. Ook al zijn hiervoor initiële investeringen nodig geweest.”

Herkenbaar

Volgens Gehlen zou zo maar kunnen dat Van Houtum in de toekomst producten op de markt brengt die wel heel herkenbaar met dit soort afwijkende grondstoffen geproduceerd zijn. “Daar zijn we hard over aan het nadenken. Meer kunnen we er nu niet over vertellen.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen