Is Wootex hét duurzame alternatief voor hout en kunststof?

20-05-2016 07:02 | Door: Eelco Brandes

Er is een nieuw duurzaam alternatief voor hout en kunststof, dat voor 50 procent bestaat uit textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding en voor de overige 50 procent uit lagedichtheidspolyetheen uit plastic zakken. Het bedrijf Vive Innovation uit Leiden noemt de innovatie Wootex.

In plaats van dit textiel en plastic afval te verbranden, recyclet Vive Innovation het tot Wootex, meldt Aannemervak. Daarmee wordt volgens het Leidse bedrijf op termijn een CO2-uitstoot van ongeveer 3,5 miljoen kilo CO2 per maand voorkomen.

"De eerste Wootex-producten zijn inmiddels verkrijgbaar"

Volgens de makers is Wootex ook duurzaam in de andere betekenis van het woord: het materiaal gaat minstens vier keer langer mee dan hout in een buitentoepassing, zonder dat een beschermlaag als verf of beits nodig is.

Weerbestendiger

Vive Innovation stelt daarnaast dat het materiaal weerbestendiger is dan hout. Het verkleurt nauwelijks door uv-straling en rot niet, omdat het bijna geen vocht opneemt, stelt het bedrijf. Er zou sprake zijn van een 0,5 procent vochtopname.

Ook kent Wootex geen houtnerven waardoor het eenvoudig te verwerken is. Bij het zagen hoeft immers geen rekening te worden gehouden met de splijtrichting.

Levensduur

De initiatiefnemers noemen een levensduur van minimaal vijftig jaar en bij eventuele vervanging kan het materiaal volledig worden hergebruikt.

De eerste Wootex-producten zijn inmiddels verkrijgbaar. Onder andere in de vorm van ‘houten’ balken, planken en palen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Aanemervak | Foto: Wootex.nl (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen