Jack Wolfskin verscherpt lijst verboden stoffen

Jack Wolfskin verscherpt lijst verboden stoffen

05-07-2013 17:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Jack Wolfskin, fabrikant van outdooruitrustingen, stelt nog hogere eisen aan zijn producten en leveranciers met aangescherpte lijst van schadelijke stoffen.

Drie maanden vóór de aangekondigde datum komt Jack Wolfskin met nog strengere eisen naar buiten. De fabrikant realiseert zo stap voor stap zijn doel van een schone leveringsketen uiterlijk in 2020.

De productie van kleding heeft een grote impact op het milieu: met name bij de kleuring van stoffen en de opdruk van tekst worden veel chemicaliën gebruikt. Die chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kunnen  ook heel ongezond zijn voor de drager van de kleding.

Kledingfabrikanten zijn de laatste tijd druk bezig met verduurzaming. Zo zamelt Kuyichi  oude jeans in voor recycling en investeert Patagonia miljoenen in duurzame start-ups. Onlangs verscheen er ook een website die de impact van verschillende materialen in beeld brengt.

Lijst met verboden stoffen

Ook Jack Wolfskin zit dus niet stil. Het bedrijf hanteert een eigen ‘Restricted Substances List’ waarin het expliciete verbod van het gebruik van veel chemicaliën beschreven staat. Stoffen van deze lijst mogen enkel nog als sporenverontreinigingen in de kleding voorkomen. Er wordt een uitzondering gemaakt wanneer de stoffen door stappen in het productieproces van leveranciers niet te vermijden zijn.

Onder de eisen zijn een aantal verder verlaagde grenswaarden voor chemicaliën. De fabrikant verbiedt het gebruik van ftalaten en staat alleen een sporenverontreinigingen van maximaal 50 milligram per kilogram per individuele stof toe.

De eisen zijn voornamelijk gebaseerd op de huidige mogelijkheden van de techniek. Jack Wolfskin verplicht zijn leveranciers aan de eisen te voldoen en zal door middel van steekproeven controleren op naleving.

Het doel is om uiterlijk 2020 schadelijke stoffen geheel te vermijden en het gebruik van fluorchemie compleet te staken. Samenwerkingen met het Helmholtz-centrum Geesthacht en de Hogeschool Fresenius ondersteunen dit doel met fundamenteel en toegepast onderzoek.

Foto:  pfederi via flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen