Grondstoffenpaspoort goed voor concurrentiepositie Europa

Grondstoffenpaspoort goed voor concurrentiepositie Europa

16-07-2013 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Europese adviescommissie raadt de EU aan het gebruik van grondstoffenpaspoorten in te voeren. Dat zou recycling stimuleren en goed zijn voor het bedrijfsleven.

Volgens de commissie, het European Resource Efficiency Platform, zouden grondstoffenpaspoorten in Europa de grondstoffenefficiëntie verbeteren, innovatie stimuleren en banen genereren. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de regering, het bedrijfsleven, consumenten en milieubewegingen.

'Als het wordt ingevoerd zal het paspoort een belangrijke bouwsteen zijn van een duurzame samenleving,' aldus John Bruton, de voorzitter van de adviescommissie.

In een grondstoffenpaspoort staat een overzicht van de grondstoffen die gebruikt zijn om een product te maken, hoe die grondstoffen gerecycled of hergebruikt zouden kunnen worden, en eventueel welke giftige stoffen er in het product zitten. Dit soort informatie is van groot belang bij het veilig en efficiënt recyclen van afgedankte producten.

Concurrentiepositie

Sommige bedrijven zijn al vrijwillig begonnen met het gebruiken van grondstoffenpaspoorten, ook wel environmental product declarations (EPDs) genoemd. Volgens voorstanders is het vrijgeven van EPDs niet nadelig voor de concurrentiepositie van deze bedrijven. In een EPD staat immers alleen welke grondstoffen er in een product zitten, niet hoe het product precies wordt gemaakt.

Volgens Bruton zou het invoeren van het grondstoffenpaspoort zeer goed zijn voor de concurrentiepositie van Europa. 'Europa kan niet concurreren op lage arbeidskosten of lage energieprijzen. We moeten ons dus op een andere manier onderscheiden. Met het maken van producten die gemakkelijker gerecycled kunnen worden, en waaruit dus gemakkelijker waarde kan worden teruggewonnen, zou Europa zich kunnen onderscheiden,' aldus Bruton.

Eurocommissaris van Milieu Janez Poto?nik liet in een verklaring weten dat hij de invoering van het grondstoffenpaspoort ziet als 'de juiste weg' voor Europa.

Bron: Euractiv Foto:  thms.nl via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen