Hoe een CO2-barometer glasbedrijven helpt verduurzamen

17-06-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Voor glasbedrijven is er tool om CO2 te besparen. Met de CO2-barometer van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) kunnen ze het aantal ingezamelde tonnage vlakglasafval in de barometer invullen en zo berekenen hoeveel ze daarmee besparen.

Vlakglas is volledig recyclebaar. Normaal gesproken worden zand en soda gebruikt om glas te produceren. Door recycling zijn er minder grondstoffen nodig en kan door de inzet van scherven de temperatuur in de smeltoven aanzienlijk worden verlaagd.

Besparingen

Hierdoor wordt er veel energie bespaard én vermindert de CO2-uitstoot. Wordt het glas bijvoorbeeld niet gescheiden ingezameld, maar als bouw-en sloopafval, dan levert dit volgens de barometer een CO2-druk op van 620 kilo.

10 procent scherven toevoegen aan de grondstoffenmix bij glasproductie bespaart volgens VRN 5 procent CO2-uitstoot. 1 kilo scherven vervangt ongeveer 1,2 kilo grondstoffen voor glasproductie.

2015

In 2015 heeft VRN 69.998 ton vlakglasafval ingezameld. Dit komt dan neer op een CO2-besparing van 8.119.768 kilo. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: VRN | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen