Hoe regio Utrecht zich sterk maakt voor de circulaire stad

22-06-2016 10:04 | Door: Eelco Brandes

Meer dan veertig partijen uit de Utrechtse regio werken samen om de stad zonder afval te realiseren. Zij hebben hiervoor de Green Deal Cirkelstad getekend.

Het gaat om marktpartijen, zoals Eneco, gemeenten, kennisinstellingen, het rijk en maatschappelijke organisaties die zich voor de Cirkelstad inzetten. De deelnemers gaan materialen die vrijkomen bij het slopen, renoveren of beheren van gebouwen terug brengen in de kringloop. De materialen worden weer toegepast in nieuwe producten met een gelijkwaardige toepassing.

Het werk wordt bovendien verricht met de mensen uit de stad. Zij komen volgens Cirkelstad met inspiratie over hoe zij willen wonen, nemen initiatief tot wijkactiviteiten of worden uitgenodigd voor leer-, of werkplekken bij de betrokken (markt)partijen.

Campus

Marc van der Linden, lid raad van bestuur Eneco, geeft aan dat Eneco de fabriek op Lage Weide de komende jaren gaat ontwikkelen naar een campus. Daar kunnen studenten, start-ups en bedrijven nieuwe businessmodellen en toepassingen bedenken en testen om van reststromen uit de stad nieuwe producten te maken.

Lot van Hooijdonk, wethouder duurzaamheid Utrecht, zet zich in om particuliere initiatieven, van bijvoorbeeld een ontwikkelaar, corporatie of groep bewoners, te stimuleren om dit circulair te gaan doen. André Henken, adviseur raad van bestuur Hogeschool Utrecht ziet op zijn beurt de kans om studenten nauwer met het bedrijfsleven samen te laten werken. Het eerste studentenatelier is al een feit.

Amsterdam

Eerder sloot bijvoorbeeld ook Amsterdam aan bij het initiatief. Elk half jaar komen de partners uit de verschillende Cirkelsteden bijeen om elkaar te inspireren en kennis te delen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cirkelstad | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten