Hoe chemici van plastic brandstof kunnen maken

24-06-2016 07:20 | Door: Eelco Brandes

Van aardolie worden plastics gemaakt, maar omgekeerd kan nu ook. Chinese en Amerikaanse chemici hebben nu een methode ontwikkeld om een van de meest geproduceerde plastics, polyethyleen, volledig af te breken tot brandstof.

De onderzoekers publiceerden hun onderzoek vrijdag in het tijdschrift Science Advances, meldt Psych.org. Chemische recycling, waarbij plastics worden afgebroken tot herbruikbare basisstoffen, vindt enkel nog plaats bij temperaturen tot boven de 400 graden Celsius en verbruikt veel energie.

Lagere temperaturen

De methode die de Chinese en Amerikaanse chemici ontwikkelden, wordt bij veel lagere temperaturen toegepast: rond de 175 graden Celsius. Ze gebruiken twee katalysatoren.

De onderzoekers testten hun methode eerst op polyethyleen korrels, en daarna op eindproducten zoals flessen, verpakkingsfolie en tasjes. Die werden volledig afgebroken, tot benzine, diesel en was.

De chemici hebben nog niet geprobeerd om op die brandstof een auto te laten rijden. Eerst willen zij de katalysatoren verder verbeteren, en het proces op te schalen.

Nederlandse initiatieven

Ook in Nederland onderzoeken bedrijven de technische en commerciële haalbaarheid van chemische plasticrecycling, schrijft NRC. Blue Alp uit Gouda, onderdeel van familiebedrijf Mourik, test de afbraak van een mengsel aan plastics (poly-olefinen) via een proces dat het bedrijf thermolyse (bij 400 graden Celsius) noemt.

Het Eindhovense bedrijf Ioniqa, spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), ontwikkelt een technologie om PET, met behulp van magnetisme, af te breken tot grondstoffen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Psych.org/NRC | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen