Hoe flora en fauna water zuiveren en grondstoffen leveren

28-06-2016 13:35 | Door: Eelco Brandes

Het innovatieve project Aquafarm biedt een nieuwe manier van afvalwater zuiveren. Hierbij worden uiteenlopende flora en fauna ingezet om grondstoffen te winnen voor parfum, medicijnen, bouwmaterialen en dierlijk voedsel.

Aquafarm is een initiatief van zes partijen die actief zijn in de waterzuivering: Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, initiatievenfabriek van p2 managers, Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Alterra Wageningen-UR. Zij zien afvalwater als een rijke basis voor het produceren van hoogwaardige grondstoffen.

De huidige praktijk van waterzuivering is afval uit het water te verwijderen, in plaats van te oogsten. Dit kan door een deel van de huidige afvalwaterzuiveringen te vervangen door systemen van geschakelde watercompartimenten en zo het zelfreinigingsproces van natuurlijke wateren na te bootsen.

Juiste keuze

In elk compartiment groeien specifieke flora en fauna die het afvalwater zuiveren en tegelijkertijd minimaal één hoogwaardige stof produceren. Zo kunnen er naast parfum bijvoorbeeld ook bio-composieten en eiwitten worden geproduceerd in een compartiment met waterplanten en kunnen er eiwitten en medicijnen worden geproduceerd door sponzen.

Het aantal toe te passen dieren en planten is volgens de samenwerking enorm: van algen, wieren en hogere waterplanten tot mosselen, sponzen, wormen en vissen.

De innovatie bevindt zich in de juiste keuze van de organismen die op een slimme manier aaneengeschakeld worden en daardoor maximaal hoogwaardige grondstoffen produceren terwijl ze het water zuiveren.

Kennis

Bestaande fundamentele en toegepaste kennis over de werking van voedselwebben en zelfreinigend vermogen van de natuur, zoals het actiefslibproces of waterharmonica’s, worden in dit initiatief samengebracht met bestaande technische kennis over het optimaliseren van groeicondities zoals in glastuinbouw.

“Het is tijd om de rijkdom aan beschikbare kennis over de biologie en biochemie van organismen en natuursystemen te combineren en over te gaan tot actie. Samen bouwen de initiatiefnemers aan een levende technologie met een hoogwaardige uitkomst.”

Proof of principle

De samenwerkingsovereenkomst is medio juni officieel ondertekend in Houten. Gedurende een jaar werken, wordt toegewerkt naar een ‘proof of principle’ op de waterzuiveringsinstallatie in Nijmegen waarmee de haalbaarheid en potentie van Aquafarm tastbaar wordt gemaakt. Daarna willen de initiatiefnemers een demonstratie-installatie opstarten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Aquafarm | Foto's: Aquafarm/Flickr (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen