Nederland Europees kampioen grondstoffenefficiëntie

grondstoffen efficientie

14-07-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Nederland gaat in de Europese Unie het meest efficiënt om met grondstoffen. Elke verbruikte kilo grondstoffen levert ons land gemiddeld € 3,50 op.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over grondstoffenefficiëntie van Eurostat. Nederland moet de koppositie delen met het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Deze landen brengen anderhalve euro meer per verbruikte kilo grondstoffen op dan gemiddeld in de EU.

De Oost-Europese lidstaten scoren het slechtst. In Bulgarije en Roemenië levert een kilo grondstoffen de economie ongeveer € 0,25, in Letland en Estland € 0,50.

Beter dan in 2000

Toch gaan de lidstaten van de EU gemiddeld beter met hun grondstoffen om dan in het verleden. De grondstoffenefficiëntie is sinds 2000 met 35 procent gestegen. Een kilo verbruikte grondstoffen levert de economie tegenwoordig gemiddeld € 2 op, tegen € 1,48 in 2000.

Volgens Eurostat neemt de grondstoffenefficiëntie in de EU toe door een toename van de economische activiteit en een economischer gebruik van grondstoffen.

Lees hier alles over grondstoffen en recycling

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Eurostat | Foto: Eurostat/public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen