Autorecycling passeert magische grens van 95 procent

autorecycling

15-07-2016 10:16 | Door: Eelco Brandes

De Nederlandse autoketen voldoet aan Europese doelstelling door een autorecyclingprestatie van 97,0 procent in 2015 te bewerkstelligen.

Dat schrijft Auto Recycling Nederland (ARN), een expertisecentrum dat invulling geeft aan recycling en duurzaamheid binnen de mobiliteitsbranche, in zijn duurzaamheidverslag 2015. Hierin staat de recyclingprestatie gepubliceerd van de Nederlandse autobranche, waaronder ook de autorecycling.

2015 is hét jaar waarin volgens de Europese autowrakkenrichtlijn 95 procent hergebruik en nuttige toepassing gerealiseerd moet zijn. De Nederlandse autobranche zit daar dus met een resultaat van 97 procent autorecycling ruimschoots boven. Volgens ARN is dit mogelijk door nauwe samenwerking binnen de autoketen, in het bijzonder met de autodemontagebedrijven en shredderbedrijven.

Autorecycling

29,5 procent recycling van de auto-onderdelen wordt namelijk uitgevoerd door autodemontagebedrijven, 55,1 procent komt voor rekening van materiaalrecyclingbedrijven en 12,4 procent van de recycling vindt plaats in Post Shredder Technologie-fabriek (PST)-fabriek.

Onmisbare schakel

Volgens Arie de Jong, algemeen directeur ARN wordt de bijdrage van de PST-fabriek in de totale recyclingprestatie van Nederlandse autowrakken met de proeven die ARN vorig jaar heeft gedaan voor het eerst goed zichtbaar.

De fabriek heeft in 2015 zo’n 40.000 ton shredderafval verwerkt, wat het laatste zetje betekende om tot de 97 procent te komen. De Jong: “Daarmee is de installatie een onmisbare schakel in de keten die nodig is om te blijven voldoen aan de 95 procent doelstelling.”

Eerder publiceerde ARN ook het whitepaper met 13 grote veranderingen voor de autorecylcingbranche.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ARN | Foto's: ARN

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen