Recycling kunststof verpakkingsafval in 6 jaar verdubbeld

recycling

18-07-2016 07:10 | Door: Eelco Brandes

De inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens is in zes jaar tijd bijna verdubbeld.

De hoeveelheid gerecycled glas en hout blijft daarentegen achter bij de doelstellingen van Nederland op afvalgebied. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in een Kamerbrief over verpakkingsafval en recyclecijfers. In de brief informeert Dijksma de Tweede Kamer onder andere over de resultaten van de Raamovereenkomst Verpakkingen in 2015.

Voor papier/karton en metaal is respectievelijk 82 procent en 94 procent recycling gerapporteerd voor 2014. Deze percentages liggen ruim boven de Europese en de Nederlandse doelstellingen. Ook het inzamelen van drankenkartons heeft een vlucht genomen sinds vorig jaar: ruim 80 procent van de gemeenten zamelt drinkpakken gescheiden in van het restafval.

Aandachtspunt

Het inzamelen van glas en hout is een aandachtspunt, waarbij gemeenten vooral met glasinzameling nog beter kunnen presteren. Het recyclepercentage van verpakkingsglas is in 2014 blijven steken op 79 procent. Dat is fors minder dan de Nederlandse norm van 90 procent.

Analyse van de cijfers laat zien dat glasbakken die bij een supermarkt staan in veel gemeenten beter presteren dan glasbakken op andere plekken. Nader onderzoek moet aantonen of gemeenten hierop actie kunnen ondernemen.

Lees ook: Infographic: Het kan, van 250 naar 27,5 kilo restafval per jaar

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijksoverheid | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen