Deze haai schoont het water op door plastic te eten

26-07-2016 07:22 | Door: Eelco Brandes

‘Haaien’ die plastic eten en zo bijdragen aan het opschonen van water. Het komende half jaar gaat de Rotterdamse Haven vier zogeheten Waste Sharks inzetten.

 “Het klinkt misschien raar voor een zakenman, maar als ik ‘out of business’ raak, is mijn missie pas echt geslaagd”, aldus Richard Hardiman, CEO van RanMarine. Met zijn Waste Sharks wil hij een bijdrage leveren aan het opruimen van de omvangrijke plastic soep die in de wereldzeeën ronddrijft.

Open mond

De haai kan 24 uur per dag en zeven dagen in de week ingezet worden. Het apparaat, ter grootte van een personenauto, heeft een ‘open mond’ die zich 35 centimeter onder de waterspiegel bevindt en daarmee zo’n 500 kilo afval kan innemen uit het water. Het plastic wordt vervolgens verwerkt. 

De innovatie komt voort uit PortXL, het startup acceleration program voor port innovators in Rotterdam. Tijdens Shakedown, het finale-evenement van PortXL, tekende Hardiman een pilot contract met Havenbedrijf Rotterdam.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RanMarine | Foto: RanMarine (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen