Miljoenenorder voor NL ingenieurs om olie uit plastic te maken

Miljoenenorder voor NL ingenieurs om olie uit plastic te maken

19-09-2013 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Het Nederlandse ingenieursbureau Petrogas heeft een megaorder binnengesleept met installaties die olie maken uit plastic afval.

De dochteronderneming van aannemer Mourik draaide vorig jaar een omzet van €65 mln. Met de order die het bedrijf nu in handen heeft is een bedrag van €225 mln gemoeid. Daarmee is het veruit de grootste opdracht die het bedrijf ooit heeft binnengehaald.

Petrogas gaat installaties bouwen die plastic recyclen: uit één kilo plastic afval kan de onderneming één kilo olie terugwinnen. De installaties leveren €15 mln per stuk op.

Ook lokale bedrijven kunnen meeliften op het succes het ingenieursbureau. “Er wordt voor ongeveer €90 mln aan werk uitbesteed aan bedrijven uit de regio, bijvoorbeeld aan gespecialiseerde metaalbedrijven,”  aldus directeur Petrogas Edwin Hoogwerf.

Patent

Petrogas werkt samen met het Zwitserse bedrijf DiesOil Engineering. De Zwitserse onderneming heeft een patent op het maken van olie uit plastic afval.

De kosten voor de productie van een liter olie zullen ongeveer uitkomen op €0,27, de verkoopprijs is €0,70 per liter. Een kilo plastic afval levert een liter olie op, en elke centrale is in staat om 22.500 ton aan plastic afval te verwerken.

In Duitsland komt de eerste centrale te staan vlakbij Dresden. Daarna zullen er installaties gebouwd worden in andere Europese steden en volgen de landen buiten Europa. In Nederland is er ook belangstelling getoond, hoewel dit nog niet heeft geleid tot opdrachten.

Bron: NuZakelijk

Foto:  UNDP in Europe and Central Asia via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen