Milieuadvocaten starten zaak om recycling van DEHP

recycling

09-08-2016 14:04 | Door: Eelco Brandes

Een ngo van milieuadvocaten wil dat de Europese Commissie de recycling van kunststof met DEHP (di(ethylhexyl)ftalaat) verbiedt. De advocaten stappen hiervoor eventueel naar het Europese Hof van Justitie.

DEHP is volgens ClientEarth een toxische stof die een hormoonverstorende werking heeft, meldt HLN.be. DEHP wordt gebruikt als weekmaker bij de productie van PVC. Ook in textiel en meubels komt het product voor. Omdat het een toxische stof is die zich snel verspreidt in het milieu, is deze sinds 2015 onderworpen aan een toelatingsprocedure.

Recycling toelating intrekken

De Europese Commissie heeft in juni de aanvraag goedgekeurd van drie bedrijven die aan plastic recycling doen. Maar ClientEarth wil dat de Europese Commissie de toelating voor de recycling, die geldt tot 2019, intrekt. Volgens de procedure krijgt de commissie twaalf weken tijd om te antwoorden. Als het antwoord niet voldoet, kan de ngo de zaak aanhangig maken bij het Europese Hof van Justitie.

Volgens de ngo bevat de aanvraag niet genoeg informatie en ontbreekt het bewijs dat de voordelen van het gebruik van de stof opwegen tegen de risico's. ClientEarth zegt dat er veiligere alternatieven zijn die economisch levensvatbaar en technologisch haalbaar zijn.

In een resolutie vroeg het Europees Parlement de Commissie in november 2015 ook al om de goedkeuring in te trekken, omdat DEHP geldt als zeer zorgwekkende stof en hormoonontregelaar.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: HLN | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen