‘Olympische medailles vervuilen lucht’

 ‘Olympische medailles vervuilen lucht’

24-09-2013 10:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De exploitant van de mijn waar vrijwel al het edelmetaal is gewonnen dat is gebruikt voor de Olympische medailles in Londen, wordt voor de rechter gesleept.

De Bingham Canyon mijn in de Amerikaanse staat Utah zou vijf jaar lang de normen voor luchtvervuiling hebben gebroken, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Het Britse mijnbouw bedrijf Rio Tinto die de mijn beheert wordt door artsen, milieuactivisten en bezorgde burgers voor de rechter gesleept vanwege de vermeende vervuiling.

Volgens de aanklagers stond de vervuiling “gelijk aan het roken van een pakje sigaretten per dag”. Het vrijgekomen stof kan worden opgenomen in de bloedsomloop waardoor luchtwegen beschadigen en schade aan hart en longen ontstaat.

Ontkenning

Het Britse bedrijf, waar DuurzaamBedrijfsleven.nl eerder over schreef vanwege verduurzaming in hun mijnbouw processen, ontkent de aantijgingen en beweert juist dat de medailles zijn gemaakt van zo milieuvriendelijk mogelijk gewonnen materiaal.

“Ethisch verantwoord handelen is de rode draad in alles wat we doen. Wij hebben strenge normen voor luchtkwaliteit, ecosystemen, biodiversiteit, klimaatverandering, het gebruik van energie, land en water en afvalverwerking,” betoogde Tom Albanese, de CEO van Rio Tinto, toen het bedrijf het contract binnensleepte voor het leveren van de Olympische medailles.

Er is 44 kilo goud, 6 ton zilver en een paar ton koper gebruikt voor de 4.700 Olympische en Paralympische trofeeën.

Bron: ANP

Foto: Welsh Government / Llywodraeth Cymru via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen