Waarom Lelystad 70.000 wilgen plant voor biomassa

biomassa

18-08-2016 07:47 | Door: Eelco Brandes

Lelystad gaat een wilgenplantage met 70.000 wilgentenen aanleggen. Het is de bedoeling dat deze binnen drie jaar biomassa gaat leveren.

De biomassa wordt gebruikt als brandstof voor de houtkachel van Sportcentrum de Koploper in Lelystad, meldt het college van Lelystad. Reden is dat de gemeente vindt dat er in een versneld tempo gewerkt moet worden aan een meer duurzame samenleving. Om Lelystad naar eigen zeggen ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden, is een duurzaamheidsplan gemaakt.

Acties uit dit plan worden de komende jaren uitgevoerd. Een van de acties is het aanleggen van een wilgenplantage aan de Runderweg. Stichting Probos en het Proefstation Plant & Omgeving, onderdeel van de Wageningen UR (Wageningen University & Research Centre), hebben vergevorderde plannen voor de teelt van biomassa op wegbermen in Lelystad.

Verfraaiing

“Met het planten van de wilgentenen wordt er niet alleen gezorgd voor biomassa, maar wordt ook het polderlandschap verfraaid en de natuurwaarde verhoogd”, aldus de gemeente Lelystad.

Stichting Probos en het Proefstation Plant & Omgeving zijn initiatiefnemers van de wilgenplantage aan de Runderweg. Zij werken samen met groenbedrijf BKC, Gert Kolstee Proces- & Projectadvisering, Sportbedrijf De Koploper en gemeente Lelystad.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Lelystad | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen