Video: de blikketen is nu 94 procent circulair

23-08-2016 09:43 | Door: Erik Verheggen

Blikjes worden in Nederland voor 94 procent gerecycled, zonder kwaliteitsverlies. Een video van Stichting Kringloop Blik (SKB) laat zien hoe dat kan.

De video is onderdeel van een publiekscampagne rondom de recycling van blik. Volgens cijfers van de SKB is de recycling van metalen verpakkingen in 2014 verder gestegen naar 94 procent. Dat is een procent meer dan in 2013, maar een verdubbeling ten opzichte van 1994.

Metalen verpakkingen kunnen steeds weer opnieuw gerecycled worden, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Zodra nieuw metaal in de kringloop komt, blijft het steeds beschikbaar als grondstof voor een nieuw product. 

Verpakkingen

In 2014 gebruikten Nederlandse huishoudens in totaal 126.000 ton aan metalen verpakkingen. Dat is 16,5 kilo per inwoner. Daarvan wordt naar schatting ruim 118.000 ton gerecycled.

Door innovaties in nieuwe afvalverwerkingsinstallaties, kunnen nu ook kleine metaaldeeltjes uit de bodemas van verbrandingsovens gehaald worden. Fabrikanten kunnen uit het teruggewonnen aluminium en staal weer nieuwe metalen verpakkingen maken.

Door de inzet van teruggewonnen metaalstromen is minder dan de helft aan grondstoffen en energie nodig in vergelijking met de blikproductie uit primaire grondstoffen, meldt de Stichting Kringloop Blik.

Energie-efficiëntie

De afgelopen decennia is daardoor niet alleen het grondstofverbruik gedaald. Ook de energie-efficiënte in het productieproces is sterk verbeterd. Door het hoge recyclingpercentage, gewichtsbesparing – blikjes worden steeds dunner – en energiezuinige productie, wist de branche in een paar decennia tijd een energiebesparing van 70 procent te realiseren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Stichting Kringloop Blik 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen