Inzamelmeubel voor lampen rolt uit in 3.500 winkels

09-09-2016 07:32 | Door: Eelco Brandes

Maar liefst 3.500 winkels zijn de afgelopen vijf jaar voorzien van een inzamelmeubel voor lampen en klein elektronisch afval. Onder meer Action, Hubo, Karwei en Multimate sloten onlangs aan.

Dat meldt stichting LightRec, die namens de Nederlandse producenten en importeurs verantwoordelijk is voor lampeninzameling in Nederland. Lightrec werkte de afgelopen jaren samen met Wecycle om het inzamelnetwerk binnen de detailhandel uit te breiden, zodat consumenten en bedrijven hun oude verlichting makkelijk in kunnen leveren.

Hoewel winkeliers wettelijk verplicht zijn om oude lampen aan te nemen voor recycling, was in 2010 slechts een handjevol winkels bereid om dit te promoten of een inzamelmeubel neer te zetten, zo bleek uit onderzoek met mysteryshoppers van LightRec en de Consumentenbond.

Grote spelers

In de jaren die volgden bleken de meeste winkeliers uiteindelijk wel bereid om meer lampen in te zamelen, aldus Gied van Hoorn, directeur van LightRec.

“In vijf jaar tijd hebben bijna alle grote Nederlandse winkelketens een inzamelmeubel in de winkel staan waar consumenten lampen kunnen inleveren voor recycling. Er zijn echter nog steeds een paar grote spelers die nog geen voorzieningen voor lampen en e-waste in hun winkel hebben staan. Met deze winkeliers zijn we nog in gesprek.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: LightRec | Foto: LightRec (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen