Circulair beton in stoeptegels door nieuwe fabriek

beton

09-09-2016 14:35 | Door: Erik Verheggen

Afvalbedrijf van Gansewinkel opent later deze maand een nieuwe fabriek voor zand- en grindvervangers uit de bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties.

Bodemassen zijn de laatste resten die overblijven na afvalverbranding. De fabriek van Van Gansewinkel in Zevenaar maakt daar granulaat van, dat geschikt is als zand- en grindvervanger voor de productie van beton. Het bedrijf heeft de circulaire grondstof de naam Forz meegegeven.

De nieuwe fabriek heeft een productiecapaciteit van 160.000 ton per jaar. Daarmee komt het halen van de doelstellingen uit de Green Deal bodemas een stap dichterbij. In 2012 is afgesproken dat in 2017 minstens de helft van de bodemas wordt toegepast als ‘vrij toepasbare bouwstof’. De secundaire bouwstof is een duurzamere vervanger voor zand en grind.

Circulair

Het circulaire beton kan worden toegepast in industriële vloeren, wegen, trottoirbanden en andere betonproducten. Behalve de te realiseren milieubesparing, levert de inzet van Forz in veel gevallen ook een interessante kostenbesparing op, meldt Van Gansewinkel op zijn website.

Van Gansewinkel ontving in 2015 een certificaat voor zijn product, waarmee de deur voor de nieuwe fabriek open werd gezet. Het concern heeft in Dura Vermeer, Cementbouw, Van Heteren en betonfabriek De Hamer alvast vier launching customers aan boord. De Hamer gaat de grindvervangers toepassen in zijn producten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Van Gansewinkel | Foto: Asparukh Akanayev, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen