Waarom deze Amsterdamse GFT-container vol zit met wormen

wormen

21-09-2016 13:36 | Door: Erik Verheggen

In een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Oost zitten 4.000 wormen, die GFT-afval verwerken tot compost. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Dat meldt de gemeente Amsterdam. In de hoofdstad wordt GFT-afval niet gescheiden ingezameld. Het project is dan ook tot stand gekomen door een burgerinitiatief, en omarmd door het stadsdeel.

Volgens de gemeente heeft ondergronds composteren het voordeel dat de temperatuur van het proces gemakkelijker te beheersen is. De wormen gedijen het beste bij een temperatuur tussen 5 graden en 25 graden. Onder grond blijft de temperatuur zowel in de zomer als in de winter binnen die waarden.

De wormen gedijen het beste bij een temperatuur tussen 5 graden en 25 graden

Samen met een producent van afvalcontainers is een bak ontwikkeld voor het ondergronds composteren door middel van wormen. Voorwaarde voor het verwerkingsproces is een toevoer van zuurstof. Anders zetten niet de wormen maar anaerobe bacteriën het afval om, waarbij veel stankoverlast ontstaat.

Ook ontstaat er veel vocht bij het composteringsproces, waarvoor een oplossing moest worden bedacht. De container is speciaal ontwikkeld om dit soort problemen tegen te gaan.

Het allereerste exemplaar is deze zomer de grond in gegaan en begin september zijn de wormen geplaatst. Het komende half jaar vindt een test plaats. Na de test kunnen buurtbewoners meedoen en hun eigen afval inzamelen.

Volgens de gemeente is ook de sociale component van het experiment belangrijk. Twee keer per jaar kunnen buurtbewoners hun eigen compost 'oogsten' .

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Amsterdam | Groman123, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen