Hoe een duurzaam mkb-consortium de plasticketen opschudt

glycerine

23-09-2016 18:25 | Door: Erik Verheggen

Een consortium van mkb-bedrijven claimt een wereldprimeur. Een hoogwaardige grondstof van 100 procent biobased PET, geschikt voor bijvoorbeeld cosmeticaverpakkingen.

De betrokken partijen hebben hun innovatie gepresenteerd op het Biobased Business Event in Emmen.

Het plastic is gemaakt van glycerine, een reststroom uit de productie van biodiesel, geleverd door SunOil Biodiesel uit Emmen.

Biomassa

De website Petrochem meldt dat het Groningse bedrijf BioBTX het glycerine heeft omgezet in bio-aromaten, die op kwaliteit zijn gebracht door plaatsgenoot Syncom. De Emmense bedrijven Cumapol en Api hebben samen met de Stenden Hogeschool polymerisatiestap uitgevoerd. Tenslotte heeft Dufor in Waalwijk van de grondstof een cosmeticaverpakking geproduceerd.

Volgens deze ketenpartijen laat de proef zien dat biomassareststromen prima kunnen dienen als grondstof voor hoogwaardige kunststoffen. Volgens Petrochem voeren zij gesprekken over opschaling van de techologie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Petrochem, BBE Emmen | Foto: Joe Dyer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen