3 keer lokaal en circulair innoveren

26-09-2016 15:45 | Door: Erik Verheggen

Grensoverschrijdende klimaatakkoorden zijn essentieel voor de transitie naar een duurzame samenleving. Maar duurzame initiatieven op lokaal niveau zijn minstens net zo belangrijk. Gelukkig gebeurt er meer dan genoeg, als de juiste personen en bedrijven elkaar maar weten te vinden. Deze drie regionale en innovatieve initiatieven waren de afgelopen week in het nieuws.

1. Gispen en 3D-printfabrikant sluiten de plasticketen in Culemborg

Op een bedrijventerrein in Culemborg werken ondernemers aan lokale plasticrecycling. Onder meer Gispen, 3D-printfabrikant Ultimaker en emballageproducent Tomra werken mee.

De Culemborgse bedrijven kunnen in een serie verwerkingsmachines experimenteren met hergebruik van kunststof reststromen. De gerecyclede producten komen weer ten goede aan de bedrijven op het terrein zelf.

2. Hoe een duurzaam mkb-consortium de plasticketen opschudt

Een consortium van mkb-bedrijven claimt een wereldprimeur. Een hoogwaardige grondstof van 100 procent biobased PET, geschikt voor bijvoorbeeld cosmeticaverpakkingen. Het plastic is gemaakt van glycerine, een reststroom uit de productie van biodiesel. MKB-partijen uit Drenthe, Groningen en Brabant vonden elkaar en tonen aan dat biomassareststromen prima kunnen dienen als grondstof voor hoogwaardige kunststoffen.

3. Duurzame elektriciteit uit eigen gft voor Apeldoorners

Afvalverwerker Attero zet de komende twee jaar het groente-, fruit- en tuinafval van inzameldienst Circulus-Berkel uit de regio Apeldoorn om in hoogwaardige compost en groene stroom. Een deel van de geproduceerde groene stroom van Attero wordt via energieleverancier Greenchoice aan de duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, deA, geleverd. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen deze groene stroom afnemen via deA, meldt Greenchoice. Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de betrokken partijen de kringloop van gft dicht bij huis

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Headerfoto: Joe Dyer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Intekstafbeelding: Gispen

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen