Hoe dit waterschap in 2020 energiepositief wordt

rwzi

03-10-2016 07:49 | Door: Erik Verheggen

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht vanaf 2020 energiepositief te zijn door een duurzame bio-energiecentrale op het terrein van zijn rioolwaterzuivering in Harderwijk.

Het Waterschap bouwt de centrale samen met de private partner Jan Bakker. De installatie moet per jaar 12,5 miljoen kubieke meter biogas gaan produceren, meldt het Waterschap.

RWZI

De bio-energiecentrale is volledig circulair ingericht. Er wordt minimaal 50 procent mest vergist, aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector. Door het vergisten ontstaan drie producten: biogas, digestaat, dat kan dienen als bodemverbeteraar, en CO2.

Het biogas wordt omgezet in 8 miljoen kubieke meter groen gas, genoeg voor 5.000 huishoudens. De jaarlijkse productie van 9.000 ton digestaat wordt geëxporteerd naar het buitenland. Tot slot wordt de 4,5 miljoen kubieke meter CO2 die vrijkomt geleverd aan de naastgelegen steenproducent De RuwBouw Groep.

Energieneutraal

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht door deze installatie in 2020 energieneutraal te zijn. De bio-energiecentrale levert namelijk een energiebijdrage van 30 procent aan de energieneutraliteit, waarmee het Waterschap zelfs net aan energiepositief wordt.

Het biogas wordt omgezet in 8 miljoen kubieke meter groen gas, genoeg voor 5.000 huishoudens

“Minister Schultz van Haegen wil in de Green Deal Energie 2016 verkennen of de waterschapssector in 2025 energieneutraal kan zijn. Met deze bio-energiecentrale en samen met andere projecten, zoals de energie– en grondstoffenfabrieken in Amersfoort en Apeldoorn, is ons waterschap vijf jaar eerder energieneutraal. Iets om trots op te zijn”, zegt Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe, in het persbericht.

Het is volgens Vallei en Veluwe voor het eerst in Nederland dat een waterschap een partnerschap opricht met een private partner. Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe werken al tientallen jaren samen en met dit partnerschap combineren beide partijen hun kennis en kunde.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Vallei en Veluwe | Headerfoto: bert knottenbelt, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen