Suez neemt belang in niche-recycler TerraCycle

asbak

07-10-2016 12:13 | Door: Erik Verheggen

Grondstoffenbedrijf Suez neemt 30 procent van de Europese activiteiten over van het bedrijf TerraCycle, dat inzamelsystemen ontwikkelt voor moeilijk recyclebare afvalstromen.

Dat meldt Suez in een persbericht. TerraCycle is actief in twintig landen en sinds 2011 ook in Nederland. Het bedrijf heeft inzamelprogramma’s opgezet voor heel specifieke afvalstromen als toiletblokken, luchtverfrissers en pompjes van schoonmaakmiddelen. Ook zijn er programma’s voor de recycling van snoepverpakkingen, schrijfwaren, wegwerphandschoenen en wegwerpkleding afkomstig uit laboratoria.

Suez en TerraCycle gaan samenwerken voor de ontwikkeling van innovatieve inzameling- en recycling-programma's in Nederland, België, Finland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Grondstoffen

Door deze samenwerking kan Suez de inzamelingprogramma’s van TerraCycle combineren met zijn eigen expertise op het gebied van afvalrecycling en de terugwinning van grondstoffen.

Zo krijgen burgers, bedrijven en gemeenten in Nederland en andere Europese landen toegang tot nieuwe recycling-oplossingen. Afval dat voorheen niet recyclebaar was, kan daarmee worden verwerkt tot nieuwe secundaire grondstoffen.

Suez en TerraCycle hebben al een aantal projecten in ontwikkeling, zoals het recyclen van sigarettenpeuken naar bijvoorbeeld kantoormeubilair.

"We zien en geloven dat deze markt zich ontwikkelt naar een multi-niche markt"

“TerraCycle elimineert het idee van afval door het recyclen van het ‘niet-recyclebare’”, zegt Wieger Droogh, algemeen directeur van Suez Nederland. “Hieruit komen nieuwe kringlopen en nieuwe businessmodellen voort. Uiteindelijk streven we er samen naar om - via recycling en hergebruik - circulaire economieën tot stand te brengen waarin grondstoffen voortdurend worden teruggewonnen en toegepast.”

Volgens Droogh betekent dat dat afvalstromen op een andere manier moeten worden teruggebracht in de keten. “We zien en geloven dat deze markt zich ontwikkelt naar een multi-niche markt, waaraan we met dit partnership een goede invulling kunnen geven.”

Wereldwijd heeft TerraCycle inzamelingsprogramma’s die worden georganiseerd door vrijwilligers en gesteund door bedrijven of gemeenten. Ook biedt het bedrijf gratis recycling-programma’s aan die worden gesponsord door merken, fabrikanten en detailhandelaars om burgers te helpen bij het verzamelen en recyclen van moeilijk herbruikbare afvalstromen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Suez | Foto: larsjuh, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen