Plastic uit afval scheiden met magneten

Plastic uit afval scheiden met magneten

19-11-2013 13:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Restanten plastic kunnen met een magneet worden gescheiden uit afval door een nieuwe techniek van de TU Delft.

In een proefinstallatie slaagden de technici uit Delft om 350 kilo plastic per uur te scheiden. Dit bestond uit flessen, bouwafval, zakken en andere producten, uit een gemengde afvalstroom.

Volgens Francesco Di Maio, de coördinator van het project genaamd W2Plastics, is de uitdaging nu om de hoeveelheid op te schalen naar duizenden kilo’s per uur in een continu proces.

Werking

Om plastic uit afval te scheiden, wordt de afvalstroom  eerst in snippers  van één centimeter gemalen. Die worden vervolgens in een vloeistofstroom gebracht waarin ijzeroxidedeeltjes worden opgelost. Deze deeltjes zijn bijzonder klein en worden voorzien van een speciale laag waardoor ze niet naar beneden zakken.

Als dit is gebeurd wordt de vloeistofstroom langs een sterke magneet geleid. De magneet trekt aan de ijzerdeeltjes. Hoe dichter de vloeistofstroom bij de magneet komt, hoe zwaarder de vloeistof wordt. De plastic snippers gaan op verschillende hoogtes zweven: de lichtste bovenin en de zwaarste onderin. Met pompen is elke laag af te zuigen en daarmee zijn de verschillende plastics te scheiden. Deze plastics zijn dan voldoende zuiver en kunnen daarna opnieuw gebruikt worden. Zo bespaart de techniek dus fossiele grondstoffen.

Voordelen

De kosten van het proces zijn aantrekkelijk laag. Naar schatting komen de kosten neer op € 100 per ton gescheiden plastic. Behalve plastics kan de installatie ook andere materialen scheiden zoals metaalsoorten. Het apparaat draait nu proef om eventuele kinderziekten eruit te krijgen.

Het project heeft in totaal € 4 mln gekost waarvan € 3 mln betaald is uit het zevende Europese Kaderprogramma. Naast de TU Delft hebben ook Redox Waste Recycling uit Winterswijk en een Europees consortium meegewerkt aan de ontwikkeling. De TU Delft heeft inmiddels al een spin-off-bedrijf opgezet, Urban Mining Delft, om de techniek toe te passen. Het bedrijf Redox Waste Recycling kan een serie installaties bouwen.

 

 

Bron: Agentschap NL

Foto: Amanda Diana via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen