Nederland koploper in recycling plastic verpakkingen

Nederland koploper in recycling plastic verpakkingen

06-01-2014 12:13 | Door: Wouter Pustjens

In 2012 hergebruikte de Europese Unie 34,7 procent van alle plastic verpakkingen, waarmee het doel eenvoudig werd gehaald. Nederland voert de ranglijst aan.

Dit constateert het rapport Plastics - the Facts 2013, dat tot stand is gekomen door een samenwerking van PlasticsEurope, the European Plastics Converters (EuPC), Plastic Recyclers Europe en the European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations (EPRO).

Op Malta na haalden alle EU-landen het minimumdoel van 22,5 procent recycling van plastic verpakkingen. Met 50,6 procent is Nederland het best recyclende EU-land. Nederland wordt op de voet gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Zweden. Gemiddeld genomen hergebruiken Europeanen 34,7 procent van hun plastic verpakkingen.

Energieterugwinning

Uit 34,5 procent van de plastic verpakkingen werd energie teruggewonnen door het plastic te verbranden of te gebruiken als brandstof. Hierdoor werd in totaal 69,2 procent van alle plastic verpakkingen nuttig hergebruikt. De rest belandde op de vuilnisbelt.

Het grootste deel van het gerecyclede plastic, 82 procent, kreeg een nieuw leven als plastic verpakking.

Bijna tweederde van de gebruikte plastic verpakkingen is afkomstig van huishoudens, maar in de handel- en industriesector wordt meer gerecycled dan in het huishoudsegment (37,6 procent versus 33 procent).

De totale hoeveelheid plastic afval in de Europese Unie is de laatste jaren constant, maar energieterugwinning en recycling zijn bezig aan een gestage opmars. Het storten van plastic afval neemt lineair af.

Verbod op storten

De EU-27+2 (de EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland) heeft in 2012 in totaal 5,4 miljoen ton plastic, niet alleen verpakkingen, gerecycled. Negen landen, waaronder Nederland, scoren substantieel hoger op het hergebruik van plastic afval. Een verbod op het storten van plastic afval dat voortkomt uit de energieterugwinning noemt het rapport als de hoofdzakelijke reden voor het grote verschil. Landen als Cyprus, Malta en Griekenland hebben weinig capaciteit voor energieterugwinning.

Foto: Gertvr via Flickr & Consultic

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Wouter Pustjens

Als afgestudeerde van Imperial College London met een graad in Sustainable Energy Futures heeft Wouter een grote belangstelling voor alles wat met hernieuwbare energie te maken heeft. In zijn dagelijkse leven past hij duurzaamheidsprincipes toe waar maar mogelijk is.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen