Palmolieafval wordt papierpulp

Palmolieafval wordt papierpulp

30-01-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Thaise onderzoeksbedrijf Pulp Green Tech (PGT) heeft een methode ontwikkeld om hoogwaardige papierpulp te maken uit de afvalresten van de vervaardiging van palmolie.

Papierpulp is een veelgebruikte grondstof voor de productie van papier, maar wordt ook gebruikt in de textiel- en voedselindustrie. De pulp, die PGT vervaardigt, is afkomstig van palmolieafval genaamd lege fruittrossen (Empty Fruit Bunches, ofwel EFB’s). Volgens PGT gooien palmolieplantages 95 procent van de EFB’s weg. De organisatie schat de gezamenlijke hoeveelheid afval op 300 miljoen ton per jaar. PGT weet het palmolieafval nu te benutten.

 

Partnerschappen

 

[caption id="attachment_61041" align="alignright" width="270"] Een lege fruittros: voedsel voor papierproductie[/caption]

Met de techniek van PGT kan tegen lage kosten palmolieafval worden omgezet in papierpulp. Investeerders, palmolie- en papierpulpproducenten kunnen hun investering snel terugverdienen volgens PGT.

Thai Gorilla Pulp, het dochterbedrijf van PGT, verkoopt het eindproduct van de pulp aan Europese landen, Maleisië en Thailand zelf. PGT verwacht dit jaar nog de verkoop naar andere Zuidoost-Aziatische landen uit te breiden. Het bedrijf staat open voor partnerschappen palmolieproducenten uit de regio.

 

Palmolie

 

De producenten van palmolie zijn eind vorig jaar in opspraak geraakt doordat regenwouden werden gekapt om illegale plantages aan te leggen. Deze praktijken vinden voornamelijk in Afrika en Zuidoost-Azië plaats. Wilmar, ’s werelds grootste palmoliebedrijf, heeft afgelopen december beloofd dat alle geproduceerde palmolie herleid moet kunnen worden naar de bron.

Bron: Environmental Leader | Foto: Judy van der Velden via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen