Sjeik bouwt volledig duurzame recyclingfabriek voor batterijen

Sjeik bouwt volledig duurzame recyclingfabriek voor batterijen

03-07-2012 12:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het rijke oliestaatje Katar bouwt zijn eerste volledige duurzame batterij recyclingfabriek. Jaarlijks zal er zo’n vierduizend ton batterijen worden verwerkt.

De Rassas Battery Recycling Factory zal vanaf januari 2013 operatief zijn. Er zullen niet alleen batterijen verwerkt en gerecycled worden, maar ook worden er jaarlijks 72 duizend batterijen voor de lokale markt én buurlanden geproduceerd. Er zijn sinds november 2010 verschillende tests uitgevoerd die garanderen dat de fabriek volledig groen zal zijn.

Het project kost 19 mln Katarse rial (€4 mln), medegefinancierd door de Qatar Development Bank en Qatar Islamic Bank. “Het is de eerste in Katar en de tweede in de GCC-staten die helemaal duurzaam is,” aldus sjeik Saud bin Nasser al-Thani, chief executive van het bedrijf, familielid van de emir van Katar én CEO van telecombedrijf Qtel. Onder de GCC-staten vallen Saoedi-Arabië, Oman, Koeweit, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten en Katar.

Batterijen

Elk jaar wordt er in Katar ongeveer vierduizend ton batterijen opgehaald, afkomstig van werkplaatsen, garages, vrachtwagens, auto’s en machines. Omdat er nog geen recycling faciliteiten in de Arabische staat zijn, werden tot nu toe alle batterijen naar Saoedi-Arabië gestuurd.

We willen industrieafval en giftige verontreinigende stoffen uit ons geliefde land weghouden.

- Chief executive sjeik Saud bin Nasser al-Thani 

De verwachting is dat de gebruikte hoeveelheid batterijen ieder jaar met vijf tot zeven procent zal toenemen. Daarom wordt de fabriek ingericht op een verwerkingscapaciteit van tienduizend batterijen in 2030.

Bouw fabriek

De fabriek zal in twee fases worden gebouwd. Allereerst zal de Acid Neutralisation Facility gerealiseerd worden, waar zwavelzuur op zo’n manier wordt verwijderd zodat het geen sporen achterlaat. Later wordt het deel gebouwd waar de batterijen worden verwerkt tot loodblokken. Ook zal er een bijgebouw komen waar plastic gerecycled kan worden.

Bron: The Peninsula

Foto: L?????

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen