'Uitputting mineralen beperkt economische groei'

'Uitputting mineralen beperkt economische groei'

10-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gevolgen van uitputting van grondstoffen en fossiele brandstoffen zijn al binnen enkele decennia merkbaar. Dat schrijft de Club van Rome in een rapport.

Volgens de Club van Rome, een denktank op het gebied van duurzaamheid, stelt het opraken van mineralen een limiet aan de economische groei. De organisatie waarschuwt in de publicatie Extracted dat de wereldbevolking zijn levensstijl drastisch moet aanpassen. Het rapport wordt komende vrijdag in Brussel gepubliceerd.

De mijnen en oliebronnen raken niet uitgeput, schrijft auteur Ugo Bardi van de Universiteit van Florence, maar het is economisch niet langer rendabel om die metalen, mineralen en brandstoffen uit de grond te halen. Winbare hoeveelheden koper, zink en zilver zouden al binnen twintig jaar afnemen.

De prijzen van fossiele brandstoffen zullen stijgen, zonder dat er een werkbaar alternatief is gevonden. Maar terwijl de discussie over alternatieve energievormen breed speelt, is voor de komende mineralenschaarste nauwelijks aandacht. De wereldbevolking moet rekening houden met lagere landbouwopbrengsten door gebrek aan kunstmest. Het risico op oorlogen neemt toe, schrijft de Club van Rome.

Sommige grondstoffen komen beperkt op aarde voor. Ongeveer 90 procent van alle zeldzame aardmetalen, de grondstoffen elektronica en windturbines, komen alleen voor in China. Zuid-Afrika bezit ongeveer 80 procent van de totale voorraad platina.

Bron: Club van Rome | Foto: Club van Rome

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen