Plasticverbruik kost $ 75 miljard per jaar

Plasticverbruik kost $ 75 miljard per jaar

25-06-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het gebruik van plastic in de consumptiegoederenindustrie kost het milieu jaarlijks zo’n $75 mrd.

Dit blijkt uit een studie van United Nations Enviroment Programme (UNEP)  in samenwerking met analistenbureau Trucost en het Plastic Disclosure Project.

Het rapport Valuing Plastic onderzocht de milieu-impact van de hoeveelheid plastic die beursgenoteerde bedrijven gebruiken in de consumptiegoederenindustrie. Onder de doorgelichte concerns uit zestien verschillende sectoren zitten onder meer producenten van sportkleding, auto's, consumentenelektronica, meubels en frisdrank. Het is de eerste inventarisatie van de financiële gevolgen van plastic op de leefomgeving.

De onderzoekers adviseren om de industrie te verduurzamen door het plasticgebruik inzichtelijk te maken. Slechts de helft van de 100 beoordeelde ondernemingen houdt daarover gegevens bij. Het rapport doet verschillende aanbevelingen voor het meten, registreren en de uiteindelijke rapportage. Het voorgestelde registratiesysteem is vergelijkbaar met dat voor de CO2-uitstoot door het bedrijfsleven.

 

Samenwerken

 

Volgens het VN-Plastic Disclosure Project zouden de kosten per jaar oplopen tot $75 mrd als bedrijven financieel verantwoordelijk zouden zijn voor de milieuschade. Die zogeheten externaliteiten zitten onder andere in CO2-uitstoot, oceaanvervuiling en grondstoffenverlies.

Bedrijven moeten onderling en met overheidsinstanties gaan samenwerken. Op korte termijn is het in ieder geval nodig de afvalstromen te verbeteren en de hoeveelheid plastic in de keten te verminderen. Mogelijk onder toezicht van een officiële instantie die optreedt als coördinator.

De onderzoekers staan niet alleen in hun oproep tot meer inzicht in plasticverbruik. Ook binnen het bedrijfsleven zelf groeit de behoefte aan meer informatie over afvalbeheer, recycling en alternatieve grondstoffen. Recent ontwikkelde adviesbureau PE International de eerste bioplastics-database ter wereld. Hiermee kunnen bedrijven oliebased-plastics vergelijken met gelijkwaardige materialen van bioplastic.

Bron: Enviromental Leader| Foto: EpSos.de via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen